Sumun Lordi 1590-06

Syntynyt 18.6.2006, väriltään punarautias liinahtavat jouhet, valkoinen sukka otj, läpikäyvä läsi

lordipaa708_3.jpg

Lordi on hyvin lempeä ja mukava oripoika. Sen kanssa on helppo mennä minne tahansa pelkäämättömän ja nöyrän luonteen ansiosta. Lordi on 156 cm korkea ja herkkä vanhempiensa tapaan. Sitä ei tarvitse kahdesti käskeä ja tätä herkkyyttä onkin vaalittu. Maastossa ratsastan Lordilla usein kuolaimettomilla päitsillä, joilla ori toimii kuten kuolaimillakin. Lordi on tyypillinen suokki, joka tyytyy vähään ja jolle kaikki käy. Lordi on ollut tähän asti täysin terve, eikä eläinlääkäriä olla juuri tarvittu.

Meidän on ollut helppo lähteä myös reissuun kun johtajuusasiat on tehty herralle selväksi pienestä pitäen, edes tammojen läsnäolo ei juuri hankaloita käsittelyä kun eivät kovin kiimo "nenän edessä". Lordin reissaamista helpottaa myös se, että se syö mitä tahansa ja kaikenmakuiset vedetkin menevät alas mukisematta. Lordi on lupaavan oloinen estehepan alku jota viedään eteenpäin "hitaasti kiiruhtaen".

Lordilla on hyvät liikkeet eikä se ole näyttelyissä  8:aa huonompaa arvosanaa ravista saanutkaan. 3- vuotiaana keskenkasvuisen Lordin tasapainoa kehitettiin ja tahtia vielä haettiin varsinkin laukassa. Se oli nuorena vähän kuin ruma ankanpoikanen, jolla on lupaavat raamit, mutta paras antoi odottaa itseään. Tarvittiin paljon treeniä ja lisää lihaksia, että Lordi oli valmis esittämään sellaisia kisasuorituksia joilla pärjää kansallisella tasolla. 

Vuonna 2012 6-vuotias ori teki täyden kilpailukauden pysyen terveenä raskaasta treenistä huolimatta. Tuloksena kaudesta mm. he B 63% sijoittuen koulusta aluetasolla, sijoitukset 90cm esteiltä ja kentässä harrasteluokassa aluetasolla. Tavoitteena oli startata Lordilla koulussa kansallista he A luokkia ja se myös tehtiin.

Kauden päätavoite Suomen ratsujen kuninkaallisten Tapiola 6-v. kasvattajakisa estepuolella meni myös hienosti orin sijoittuessa viidenneksi kisassa. Samalla ori hyppäsi ensimmäisen 95cm luokkansa.

Vuonna 2013 alussa perheemme muutti Taipalsaarelle ja Lordin pihattoelämä Pikku-Salaman kanssa loppui. Lordi aloitti vuoden SM-tasolla koulua kilpailevan Johanna Heikkilän ratsutuksessa Nevaksen tallissa Sipoossa. Ori on jatkanut kehitystään todella lupaavasti ja saimme hyviä tuloksia sekä koulussa, että kenttäkisoissa. Orilla startattiin tutustumisluokassa jossa se teki jälleen nollat sekä esteillä, että maastossa. Syksyllä ori teki ennätystuloksen Keravalla 53vp sijoittuen 3/36. Johanna sijoittui Lordilla Ypäjän kunkkareissa he A luokassa hevosen liikkuessa hienosti radalla. Venla keränen starttasi Lordilla ensimmäisen kansallisen suokkiluokan 100cm Ypäjällä ja vaikka ratsukko otti yhden puomin alas, tiesimme orin olevan oikeassa luokassa.

Kantakirjaus oli ohjelmassa 17.10 Harjussa. Tulos koulukoe 64% ja kantakirjausluokka III.

Vuonna 2014 ori kisasi estekansallisissa koko kauden päästen ruusukkeillekin. Hallialuemestaruus tuli esteiltä ja hopea syksyllä aluemestaruuksista. Johanna sai Lordilla useita sijoituksia helppo A tasolla. 

Vuonna 2015 Lordi voitti keväällä suokkien hallialuemestaruuden esteissä, mutta pääsi kesällä kisaamaan esteitä vain vähän. Ori vietti pitkän kesäloman astutustöiden merkeissä. Tulosta syntyikin kun kummatkin tammat tulevat kantaviski. Syksyllä nousi uudelle tasolle kansallisen koulun osalta Siiri Kyrön kanssa. Pari sijoittui Ypäjän kunkkareiden Kelmi cupissa toiseksi hienoilla radoilla.

lordi1011_3.jpg

Lordin säännöllinen ratsuttaminen aloitettiin 4-vuotiaana jolloin ori oli Titti Finnen ratsutuksessa systeemillä 3-4 koulutreeniä, 1 estetreeni ja 1-2 maastotreeniä viikossa. Kun hevosen vireystilaa ja jaksamista tarkkaillaan päivittäin, koulutustauon tarve ei jää huomaamatta. Tauolla poika pääsee liikkumaan vain kärryillä maastossa tarvitsematta miettiä muuta kuin linnunlaulua ja maiseman vaihtumista.

2.10.10_koulukilpailut_porvoo_0331.jpg

Kehitys on ollut kyllä melkoista ja Lordi ehtikin aloittaa kisauransa vain 4-vuotiaana sekä este- että koulupuolella.

Kuvissa Lordi Titin kanssa koulukisoissa vuonna 2010 ja minun kanssani estekisoissa 2011 sekä kenttämaastotreeneissä keväällä 2012. 

 

 

lordieste1011_4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  niinisalovappu2012_0611.jpg

 

Lordi on orien tapaan leikkisä ja puuhastelu ihmisen kanssa on siitä todella mukavaa. Se onkin ollut helppo kouluttaa ja viedä eteenpäin. Orin palvelualtis ja nöyrä luonne ovat hämmästelyn aihe aina kun sille opetetaan jotain uutta ja vaikeaa.