Hevosten hoito

Olen käyttänyt paljon aikaa oppiakseni hoitamaan hevoset niin, että eläinlääkäriä tarvittaisiin mahdollisimman vähän. Meillä aikaisemmin asunut Hämy on myös omalta osaltaan auttanut kasvattamaan tiedonnälkääni. Kesäihottuman ja lannehalvausriskihevosen hoito oli tietty työlästä, mutta kartuttanut rutkasti tietämystäni hevosten hyvästä hoidosta. 

lordi910_3.jpg

Minä olen tehnyt valintoja sen mukaan mikä tuntuu oikealta ja mistä hevoseni ovat tyytyväisiä ja voivat hyvin. Näitä valintoja voi tietty tehdä vain jos hevoset asuvat kotona kuten minulla vuoteen 2013 saakka.

Tässä muutamia vinkkejä omaa talliapitäville, joilla eläinlääkärilaskuni pysyvät pienenä ja hevoseni tyytyvöisenä:

- Käytän vain analysoitua heinää ja olen tehnyt Excel-laskelmat hevosten ruokinnasta.

- Hevoset saavat aamuruoan klo 5.30 ja iltaruoan klo 21. Pienennän vatsahaavan riskiä huolehtimalla ettei hevoset ole syömättä koskaan 8 tuntia pidempää. Hevosilla on pihatossa käytössään koivikko, mistä ne syövät oksia ja koivunlehtiä ympäri vuorokauden. Tämä on tärkeää varsinkin Lordille, joka vilkkaana orina haluaa puuhastella koko ajan.

- Hevoset seisovat boxissa vain hikisenä treenin jälkeen lämpölamppujen alla. Vaikka hevoseni asuvat pihatossa, niitä treenataan normaalisti hikeen asti. Treenin jälkeen ne loimitetaan ensin hiki- ja fleeseloimella ja sitten lämpimällä loimella siihen asti, että ovat kuivia. Haluan pitää talvella  lihakset lämpimänä myös kuivatuksen ajan. Tehokkaat lämpölamput ja ilmastoitu talli toimivat hyvin tässä tarkoituksessa. Kuivuttuaan, pojat palaavat takaisin pihattoon. Jalkojen hoitoon treenien jälkeen kiinnitetään myös huomiota.

- Hevoset juovat vapaasti astiasta oikean lämpöistä vettä. Itseasiassa pojat eivät edes osaa juoda juomakupista. Kaula ylhäällä jääkylmän veden juominen ei kuullosta minusta hyvältä vaihtoehdolta. Pojat juotetaan haalealla vedellä aina treenien jälkeen, jolloin menekki on suurin. Tällöin myös suolakivi on hyvässä käytössä ja treenissä hevoset ovat virkeitä. Aamu- ja iltajuotoissa vettä ei kulu niin paljoa kuten ei talvella muutenkaan. Kesäisin pojat juovat saaveista laitumella.

- Olen etsinyt kauan lyhytselkäiselle hevoselleni sopivia satuloita. Olen päätynyt ostamaan Lordille joustorunkoisen Trekkerin kouluun ja Teknan esteisiin. Minä en halua lähteä siihen "tusinan runkosatulan" vaihto kierteeseen johon nuorella hevosella yleensä joudutaan. 

- Lordia treenataan nousujohteisesti treenipäiväkirjaa ja sykemittaria apuna käyttäen. Rankemman kauden jälkeen tulee kevyempi jakso ja hevosten vireystilaan kiinnitetään huomiota treenin jälkeen. Mielestäni näin nuoria suokkeja ei pidä pakottaa, vaan niiden tulee itse haluta liikkua. Pukit koulukentällä ja maastossa otetaan ennemminkin ilolla kun kauhulla vastaan.