Kilpailut 2012

25.3 Kotka aluekilpailut este 80cm, 90 cm

Aloitimme Lordin kanssa kisakauden Kotkan halliestekisoista. Kisamaneesi oli pitkä ja rata hyvin suunniteltu, joten tilaa oli kivasti jopa meidän vielä vähän kompelölle menolle. Vaikka laukka on mennyt hurjasti eteenpäin ja treeneissä kaikki sujuu hienosti, kisatilanne nuorelle orille on aina vaikea. Tänään se näkyi huonona laukkana ja ratsin epätoivoisena yrityksenä parantaa laukkaa kesken radan. Mutta Lordi on Lordi huonollakin laukalla ja ori hyppäsi oudon näköisetkin esteet terävästi ja yhtä lukuunottamatta puhtaasti.

Ensimmäinen rata 80 cm arvostelulla 367.1 sisälsi yhden 6 metrin sarjan ja kaksi helppoa suhteutettua. Radalla ei ollut mitään kummallista ja annoin Lordin hoitaa ponnistuspaikat. Kaikki menikin hyvin ja koska olin päättänyt jo etukäteen etten ratsasta aikaa saimme toiseksi hitaimman uusinta ajan ja sijoituimme sijalle 12./noin 30.

Toinen rata 90 arvostelulla 367.1 oli vähän haastavampi kahdella kaarevalla suhteutetulla joista toinen johti 6 metrin sarjalle. Esteidin korkeus ei tuntunut meistä pahalta ja ori hyppäsi tämänkin radan halukkaasti. Harmillisesti laskin Lordin vähän ryntäämään ensimmäisille esteelle eikä etujalat ehtineetkään nousta tarpeeksi ja puomi tuli alas. Sijoituimme sijalle 25./noin 40. Itselläni oli olo että ori kiirehtii radalla vaikka aika oli tosi hidas. Kun sitä vain jo uskaltaisi antaa hepan mennä ilman ylimääräistä säätämistä, niin radoista saisi aika paljon sujuvampia. No, onneksi ongelmat ovat satulan päällä eikä alla. Jospa sitä vielä joskus oppisi hyppäämään tälläkin hevosella ;)

1.4 Harju aluekilpailut koulu helppo B FEI:n kenttäkilpailuohjelma poneille 

Titti aloitti Lordin kanssa kauden koulukisat tänään Harjun maneesissa ja sai tulokseksi 55.3% jolla he sijoittuivat sijalle 17./21. Syy näin huonoihin pisteisiin ei suinkaan ollut tuomareissa vaan siinä että Lordi hirnui koko ohjelman ajan kaikkien niihen hevosten perään jotka olivat olleet sen kanssa hetkeä aiemmin samassa maneesissa verkkaamassa. Epäonneksemme Lordi lähti ensimmäisenä luokassa ja ehti mielestään muodostaa lauman verkan aikana. Kun tämä sitten kuin yhdessä tuumin siirtyi ulos Lordin jäädessä radalle, niin hätä orilla oli kovin suuri. Kilttinä ja nöyränä hevosena se suoritti radan kunnialla, mutta ei tietenkään keskittynyt riittävästi. No, ei siis tällaisia koulukisoja enää jossa heppa jää yksin maneesiin.

15.4 Lahti aluekilpailut este 90cm

Starttasimme Lordin taas maneesikisoissa tällä kertaa Lahdessa. Sileän verkka oli pienemmässä maneesissa ja hyppyverkka esteitä täynnä olevalla kisaradalla. Kun meitä oli 8 verkkaryhmässä, meno oli melkoista mutta selvisimme hässäkästä kuitenkin ihan hyvin. Lähdin luokan viimeisessä ryhmässä ja päätin antaa orille vapautta radalla jotta aika paranisi ja rata olisi sujuvampi. Annoinkin orin mennä pillin soitua ja herra päästelikin aika hyvin radalla. Meno oli ilmeisesti minun järjenjuoksulle vähän liikaa koska kaarteen jälkeisen uusinnan ensimmäisen okserin selvitin vielä hyvin, mutta toisen pystyn näin silmäkulmasta kun olimme jo menneet sen OHI! Olin siis ensimmäisen kerran elämässäni unohtanut radan ! Täysin käsittämätöntä ! No, ei kun heppa kiinni ja uukkarit. Rata sujui hyvin loppuun, mutta oli ryssinyt vähintäänkin hyvin sijoituksen hienosti uurastaneelta hevoseltani joka imi hyvin esteille ja eteni varmasti hypystä toiseen. Saimme tulokseksi 0 vp/ 4 vp kiellosta ja sijoituimme sijalle 17. /29.

12.-13.5 Niinisalo aluekilpailut kenttä harraste

Olimme Lordin kanssa treenanneet koko vuoden ja käyneet maastotreeneissä ja mielestämme valmiit kenttä debyyttiimme. Ja tässä sitä sitten mentiin ! Olin lupautunut kisoihin kisakengittäjäksi ja kengittämisen tuoma kiire vaikutti tietty myös minun kisasuoritukseen.

Lauantaina aloitin urakan iltapäivällä tutustumisluokan kouluohjelmalla. Olin juuri ennen hevosen kuntoonlaittamista kengittänyt muutaman irtokengän ja luulin että ehdin hyvin verkkaamaan. Kun saavuin kisa-alueelle verkkaamaan, niin näin että Kiripassi odottaa pääsyä suoritukseen! Mutta minähän starttaan heti heidän jälkeen eli meillä oli noin 5 min aikaa verkata. No yritin siinä sitten muka vähän pyöriä Lordin kanssa joka ihasteli ihanien naisten tulvaa. Sitä herkkua ei orille kauaa suotu kun piti jo mennä radan päätyy vuoroaan odottamaan. Ja siitä sitten vain radalle Kiripassin jälkeen. Lordi oli pohkeen takana, mutta kulki rutinoituneesti jotenkin radan läpi. Keskiravissa lähdin vähän tykittämään ja heppa rikkoi laukalle. Muuten saimmekin 6:sta ja loppukäynneistä 7:aa. Tulokseksi tuli 60% eli 60vp.

Estekoe oli parin tunnin päästä. Rata oli helppo, mutta alusta märkää nurmista sammalta joka näytti tosi liukkaalta. En päässyt vaihtamaan nurmihokkeja talvihokkien tilalle koska olin lainannut hokkiavaimeni hetkeä aikaisemmin. No, kunnon verkka aika innokkaalla orilla ja sitten radalle. Otin radan tosi rauhallisesti ja heppa pysyi hyvin pystyssä. En ollut kuitenkaan ajatellut, että radan nopeus oli 380m/min ja saimme 1 sekunnin yli aikaa. Tulokseksi estekokeesta sitten harmittava 1vp.

Illalla olisi ollut maastokokeen näyttö, mutta missasin sitten senkin yllätys, yllätys...  ... kengitysten takia. 

Kävin klo 21 kävelemässä radan läpi ja totesin sen helpoksi mikä on ilmeisen hyvä merkki maastoradalla;) Ainoa este mihin päätin ratsastaa tomerammin oli pöytä joka oli koristeltu värikkääksi hedelmillä. Sellaista emme olleet ennen hypänneet.

Lordi sai Niinisalon tallissa viereensä tutun kaveri ruunan ja pojat olivat silminnähden tyytyväisiä toistensa seurasta. Lordi asettuikin nopeasti talliin ja keskittyi syömiseen. Aamulla ori olikin levänneen tuntuinen ja innokkaan oloinen. Kun aikamme tuli iltapäivällä lähteä maastokokeeseen, olin luottavainen ja päätin ettei yliaikaa tule tästä kokeesta. Olinkin jo etukäteen päättänyt tykittää sen verran lujaa että saamme ainakin ajan puolesta nollan. Verkassa Lordi oli innokas ja päätin etten hyppää rataesteitä ollenkaan että hevoselle selviäisi mitä tänään suoritetaan. Kävimme verkan välissä katsomassa toisten lähtöä ja pikkuhiljaa Lordikin orientoitui kisaan kuin ajatellen: "tuohon suuntaan minäkin haluan". Kun meille alettiin laskea aika, minun oli helppo valmistautua linjan ylitykseen. Lordikin imi lähtölinjan ylitse. Lähtö onnistui tosi hyvin ja pian olimmekin jo hypänneet ensimmäisen suoran kolme helppoa estettä. Metkojen mutkien banketille nousimme aika rivakasti ja alas vielä vähän rivakammin. Sitten tuli pitkä suora ja oikein hoputin muutenkin hyvin laukkaavaa hevosta. Annoin hepan mennä ja tein vain puolipidätteet ennen estettä. Lordin nopeisiin etujalkoihin voi kyllä luottaa. Vihannespöydällä tuin vahvasti eikä Lordi miettinyt yhtään vaikka esteelle tultiin puskista tiukasta mutkasta. Sitten vain viimeiselle suoralle ja taas vaan hanaa kun kaksi viimeistä estettä olivat helppoja.

Radan jälkeen Lordi ihmettili selvästi missä kaikki hevoset olivat, mutta jäi silti kiltisti tekemään loppuverkkaa ennen käyntiin siirtymistä. Meidän meno oli sen verran kovaa, että jos olisimme menneet kolme sekunttia nopeampaa olisimme saaneet aliaikavirhettä. No, läheltä ei lasketa ja nyt tiedän että ahkeralla treenaamisella, Lordi pystyy menemään myös maastossa 450m/min rataa eli tuttarin vauhtia. Suoritimme maasto-osuuden siis virheittä ja saimme kisasta tulokseksi 61p.

Kun hevonen oli taas trailerissa ja tulokset tulivat, niin huomasin olevani 16:sta 59:stä lähtijästä ja ensimmäinen ei- sijoittunut. Hieno kenttädebyytti siis. Jos olisin ymmärtänyt mennä edes vähän kovempaa esteradalla olisimme sijoittuneet. No, tätähän tämä on. Ensi kerralla tulen kyllä tarkistaneeksi esteradan nopeuden.

Niinisalon viimeinen este ja nolla tulos.

26.5 Porvoo aluekilpailut este 90cm

Starttasimme Lordin kanss Porvoon Kokonniemessä 90cm. Kaikki meni hyvin ja hyppäsimme nollat kummastakin vaiheesta (arv siis 367.1). Aika riitti sijoitukseen 7./28 ja pääsimme tällä kaudella ensimmäisen kerran palkintojen jakoon. Hyvä kisa meiltä.

3.6 Hamina aluekilpailut koulu helppo B K.N. Special

Titti ja Lordi starttasivat kevään viimeisessä maneesikisassa. Uskalsin ilmoittaa orin sinne koska radan päädyssä oli verkka joten orin ei tarvinut olla maneesissa yksin. Kaikki menikin hyvin ja rata oli suht siisti. Tulokseksi pari sai 60.60% jolla he olivat ensimmäinen ei-sijoittunut ratsukko eli viides kuudestatoista. Maneesin pohja oli vähän raskas isoliikkeiselle Lordille, mutta jatkamme voimatreenaamista ja joku päivä alusta ei enää vaikuta orin liikkumiseen.

Nyt herra pääsee Pikku-Salaman kanssa laidunlomalle jolta töihin palataan vasta juhannuksena.

1.7 Lappeenranta aluekilpailut koulu

Lordin ja Titin ensimmäinen kahden startin kilpailu jonka ori jaksoi kuumuudesta huolimatta hyvin. Aamulla pari starttasi suokkien helppo B:3 ja iltapäivällä helppo A luokan. Lordi esitti todella hienon radan aamulla ja varsinkin ravi onnistui kerrankin niin kuin harjoituksissa; ilmaa oli reilusti jalkojen alla ja liike suuntautui kuitenkin vahvasti eteenpäin. Tuomaritkin pitivät näkemästään ja ori sijoittui luokassa neljänneksi tuloksella 63%.

Titti sai Lordin keskittymään jälleen 100%:sti työn tekoon ja ori esitti siistin ja virheettömän radan luokassa. Ravi oli kerrankin sitä mitä harjoituksissa on totuttu näkemään, ilmava ja energinen.

Titti ja hyväntuulinen Lordi palkintojenjaossa

4.7 Ypäjän kisaviikko kenttä harraste

Kisasimme Lordin kanssa Ypäjällä kisaviikolla harrastetta. Olimme käyneet Anna Kärkkäisen valmennuksessa tutustumassa maastoesteisiin, mutta osa niistä sijaitsi laitumilla joten osa maastoradasta oli meille uutta.

Lordi oli hyvin virroissa kisoissa ja kouluaidat tuntuivat tulevan päälle kouluosuudessa. Arvostelu oli mielestäni tiukka ja saimme vain 53% tulokseksi minun taas rikkoessa ravilisäys!

Esteosuus meni jälleen vauhdikkaasti Lordin joutuessa lähes yksin radalle. Kuvissa näkyy kuinka ratsi vain puhaltelee orin viilettäessä radalla. No, puhdas rata yhtä kaikki.

Maastoon lähdettäessä Lordi oli ehtinyt jo rakastua palavasti meitä ennen starttaavaan tammaan ja kun kävin viisaamassa maaston lähtöalueelle minne suuntaan nainen starttasi niin loppu oli vain laskettelua. Saimme siis puhtaan maaston ja taas melkein tuttarin vauhdilla eli olin tyytyväinen.

 

Kun koulu oli mennyt niin kauhean huonosti, niin tiesin ettei palkinnolle ole asiaa. Laitoinkin hevosta rauhassa valmiiksi kotimatkaa varten kun olin kuulevinani kuulutuksissa nimeni. No, höpöjä.. ...ajattelin. Kun palkintojen jako sitten alkoi, niin kuulin Lordin nimen ja ymmärsin että palkinnoillehan sitä päästiin kuitenkin. Muutkin olivat saaneet huonoja koulutuloksia ja maastossa oli tullut aika paljon hylkyjä, joten sijoituimme kuitenkin ! No, ei kun kansliasta ruusuketta hakemaan.

Lordin kanssa Ypäjän kisaviikolla maasto-osuudella. Heppa eteni sujuvasti ja ratsi pysytteli vain kyydissä.