Kengättömät hevoset

 Lordi oli ilman kenkiä 4-vuotiaaksi asti jolloin  sen kaviot kuluivat liikaa ratsutusajalla kun tallin ympäristön tammat saivat sen liikkumaan ympäri vuorokauden vahtimassa "naisiaan". Vaikka kavioita kasvateltiin kotona taas koko kesä, syksyllä ori laitettiin kenkään pahan ontimisen jälkeen. Sen kaviot eivät yksinkertaisesti kestäneet sitä jatkuvaa ramppaamista pihatossa. Talvella 2011 kotiin tullessaan, Lordi sai kengät taas pois ja pääsi parantelemaan hokkivammojaan. Kesät Lordi on nykyään kengässä kenttätreenien takia.

Ihan ilman tossuja Lordin ei onneksi tarvitse talviliukkailla kulkea, sillä se käyttää  Simply Bootseja. SB on nahkainen tarroilla helposti kiinnitettävä kenkä, joka on ainakin meidän käytössä toiminut moitteetta. Lordi on rämpinyt syvässä hengessä, riehunut maneesissa ja kulkenut pitkiä kärrytreenejä ne jalassa eikä koskaan ole tarvinut keräillä jalasta irronneita popoja.  Bootsien pohjassa on 10 kpl 7mm nastaa, jolla hyvä pito taataan jäälläkin. Lumella bootseihin ei tule tilsoja ja kaiken lisäksi nämä ovat käytössä halvemmat kuin jos kengittäisin hevoseni säännöllisesti. Säästyn hokkivammoilta, treeniperuutuksista kengän irrotessa ja kengityksen aiheuttamista sairauksista.

 killilorfi210_5.jpg

Kuvassa Lordi popojensa kanssa 4-vuotiskeväällä.

Lordi on startannut paljon estekisoja ilman kenkiä sekä maneesikaudella että kesällä hiekkakentillä. Kenttämaastoissa käytämme normaalia kengitystä ja hokkeja. Mitään periaatetta minulla ei kengättömyyteen ole, vaan koitan vain välttää kaikkea turhaa ja pitää hevoseni terveenä. Tähän asti luoviminen kengättömyyden ja treenin väillä on sujunut paremmin kuin osasin kuvitellakaan.

Asiaa helpottaa orin todella hyvä sarveinen joka kasvaa hyvin ja on laadultaan erinomaista. Olemme tehneet kesäisin kärrylenkitkin ilman kenkiä ja saan siltä vuolla kaviosta ylimääräistä pois.