2014

30.3 Kotka aluemestaruudet este 90cm

Maneesiin ja tervehdyksen jälkeen aloittamaan suoritusta. Kuva Ida Holmsten

Kisakausi oli mukava aloittaa lyhyen matkan päässä olevalla helpolla kisalla. Vielä kun Jaana ehti lähteä mukaan kisahoitajaksi, kisa sujui entistä leppoisammin.

Kisapaikalla sitten vaan ilmoittautumaan ja rataa opettelemaan joka osoittautui hyvin tavanomaiseksi ilman mitään erikoisia kommervenkkejä. Kun Lordi oli otettu trailerista ulos tuli selväksi, että aika väsynyt ori on. Sillä nostetaan kuntoa kesää varten maastolenkeillä eikä palautumista ollut ollut tarpeeksi. No, mikä siinä nyt sitten auttaa kun heppa kuntoon ja selkään. Verkka oli tietty hankalaa vähän tahmealla hevosella, mutta tuli kuitenkin tehtyä. Sitten vaan vuorolla maneesiin omaa suoritusta tekemään. Lordi vähän hätääntyi ovien mentyä takaa kiinni, että joku kaappaa hänen naiset pihalla. Tällä virralla ori hyppäsi ihan hyvin ja piti kaikki puomit ylhäällä. Radassa oli jotain erikoista koska hylkyjä tuli tosi paljon. Lordille on yksi lysti miltä paikka tai esteet näyttää, joten en huomannut esteissä mitään erikoista.

Voitosta piti tietysti ottaa ihan kuva ruusukkeiden kanssa. Tämä onkin ainoa kisamme vähään aikaan Lordin lähtiessä Nevakseen kuukaudeksi treeniin.

Meitä oli kaksi uusijaa. En ole vielä valmis tekemään mitään ihme käännöksiä Lordilla radalla, joten päätin ottaa aika pitkät tiet ja panostaa vauhtiin kun esteet olivat pieniä. Se taktiikka tuotti tulosta ja hyppäsimme uusinnan puhtaasti ihan ok ajalla. Toiseksi tullut Humeli hävisi niin ajassa kuin virheissäkin. Vaikka en ihan noudattanutkaan Bennyn kanssa sovittua käsikirjoitusta radalla, radat sujuivat helposti ja hänen neuvoistaan on selvästi ollut paljon hyötyä. Tästä on hyvä jatkaa ja aloittaa 100cm ratojen hyppääminen mikä on ajatuksena tällä kaudella. 

11.5 Kuopio aluekisat este 100cm

Eilen olimme Tervossa kenttätreeneissä ja kun Kuopio on niin lähellä niin päätin ilmoittaa Lordin 100cm luokkaan. Päivä oli sateinen ja verkka todella mutainen. Sen korvasi hulppea kisa-areena joka oli todella tilava ja pitävä pohjaltaan. Rata oli helppo ja hyvin selkeä, mutta arvostelu aikaratsastus A.2.0 joka ei meille ole paras mahdollinen kun on 50 kpl puokkia luokassa mukana. Startin tarkoituksena olikin saada eheä ja hyvä 0-suoritus aikaiseksi, josta hevonenkin nauttisi.

Lordin kanssa radalla. alkuradasta Lordi vähän ihmetteli meille uutta paikkaa, mutta muutaman esteen jälkeen korvat olivat taas tutusti edessä. Radalla oli kivasti useimmat erikoisesteet trippelistä muuriin.

Verkassa meillä oli vaikeuksia mudan takia ja olikin helpotus päästä vihdoin radalle jossa alusta piti kavion alla. Kaikki sujui ihan hyvin ja se suht eheä 0 saatiin. Sijoituimme noin puoleen väliin kun nollia tuli todella paljon. Olin hyvin tyytyväinen kun ori olisi välttämättä halunnut jäädä kisapaikalle ja oikein kiemurteli varikkoalueelle. Tämä tietää hyvää kauden jatkolle.

7-8.6 Iisalmi estekansalliset

Kesäkuun alussa aloitimme tämän kauden estekansallisien kiertämisen ja ensimmäiseksi starttasimme kahtena päivänä Iisalmessa. Lauantaina ori oli tosi innokas ja ratsastin aikaa vähän turhankin kovin. Saimme hienon ajan, mutta yksi puomi tuli alas harmittavasti ja esti sijoituksemme. Tulos 4 vp 3/8.

Yö meni tallissa ihan hyvin vaikka kiimaiset tammat herättävät orissa ylimääräisiä sydämen lyöntejä. Aamulla Lordi oli vähän väsynyt enkä saanut sitä tsemppaamaan tarpeeksi radalla tuloksena 8 vp ja sijoitus häntäpäähän.

Kausi saatiin kuitenkin avattua ja kivaa oli.

28.-29.6 Korpilahti estekansalliset

Kesäkuun lopussa auton nokka suunnattiin Korpilahdelle. Lauantaina kisaan oli ilmoitettu 13 hienoa suokkia joiden menoa radalla oli totisesti hieno seurata. Rata oli aika hankala meille ja yritimme tietty parhaamme, mutta toisessa vaiheessa saimme yhden puomin alas. Aikakaan ei riittänyt mihinkään kun mukana mm. oli luokan voittanut K.P Sampo joka tekee aivan käsittämättömän kovia aikoja. Todella hieno suokki !

No, ei kun heppa yöpuulle ja huomenna yrittämään uudestaan. Nyt pidin huolta, että hevonen juo tarpeeksi ja saa myös riittävät elektrolyytit huomista varten.

Aamulla Lordi vaikuttikin oikein mukavalta ja nyt kun paikka oli tuttu ja ratakin vaikutti meille sopivalta, päätin painaa vähän enemmän kaasua radalla. Puomit pysyvät paikallaan jos ovat pysyäkseen. Koitin ottaa radalla kaarteet huolellisesti ja muuten päästelin menemään niin paljon kun pystyin. Saimme tulokseksi hienon nollan ihan kelpo ajalla. Kun kaikki olivat hypänneet huomasin sijoittuneemme kolmansiksi. Oli kiva mennä palkintojen jakoon muiden kauniiden suokkien seuraan. Tämän olikin meidän eka sijoitus kansallisissa.

5.7 Keuruu aluekenttäkisa

Kuumana heinäkuun viikonloppuna meillä oli kauden eka kenttis edessä. Olimme matkanneet Keuruulle kahden päivän kisoihin starttaamaan tuttaria. Maasto oli helppo, sen olimme jo käyneet treenaamassa aikaisemmin. Lauantaina oli koulu ja este, sunnuntaina sitten maasto.

Vaikka hevonen tuntui tosi kivalta verkassa, radalla en tajunnut vaatia siltä tarpeeksi ja tuloksemme oli selvästi alle 60% jota pidän kipurajana. Harmitti kyllä tosi paljon. Olimme sijoituksessa puolessa välissä eli oli jo täysi mahdottomuus sijoittua. Esterata oli kiemurainen ja siellä tulikin paljon tiputuksia vaikka estekorkeus on vain 90cm. Lordi oli jotenkin muissa maailmoissa radalle mennessäni, mutta sain kuin sainkin sen kiipeämään puhtaasti radan yli. Sillä on usein vähän kunnioitusongelmia pieniä esteitä kohtaan. Yö oli meillä täysi kaaos kiimaisen tamman takia, mutta Lordi teki hyvän ja nopean maastoradan vähän väsyneenäkin. Aika lähenteli helpon aikaa mikä tietää hyvää ensi kautta ajatellen.

Huono tulos koulussa jätti meidät pois palkinnoilta. Tulos:63.4vp, 6./16.

16.-17.7 Jumping Kemiö estekansallinet

Jumping Kemiö on niin hieno estetapahtuma ettei mekään Lordin kanssa voitu jättää niitä väliin vaikka kisat pitkällä onkin. No, me lähdettiin matkaan jo edellisenä päivänä ja saatiin kamppailla kuumuutta vastaan kaikki kolme päivää mitä Kemiössä oltiin. Keskiviikkona oli ensimmäinen kansallinen suokki luokka 100cm. Kenttä oli todella suuri ja laukkaamista radalla tosi paljon. Rata itsessään todella selkeä ja helppo. Lordille oli vaikeaa laukata nurmihokeilla lujaa kun hommaa ei ole päästy treenaamaan koko kesänä. En tiedä oliko se syynä, mutta teimme helpolla radalla hitaan nollan A.2.0 aika-arvostelussa ja jäimme sijalle 4./8. Vähän harmitti etten tykittänyt enempää, mutta eipä se jälkikäteen paljoa auta.

Torstaina vuorossa oli Prix de Finnfeelings Seilinpoika suomenhevoscup ja osallistujiakin sen mukaan. 100cm arv. 367.1 luokkaa starttasi peräti 19 hienon hienoa suokkia. Rata oli ehkä vähän hankalampi mutta meille ihan selvitettävissä ihan aikaakin ratsastettaessa. Ilma oli kuuma ja aurinko helotti aamusta iltaan. Minä onneton en ollut onnistunut Lordin nesteyttämisessä en sitten ollenkaan ja kun kipusin selkään verkkaa varten, asia valkeni kyllä minullekin saman tien. Lordilta puuttui se normaali terävyys ihan kokonaan. Ensimmäisen kerran koitin vain selvitä radan loppuun ja päästää hevosen kävelemään. Siihen nähden yksi pudotus oli hieno suoritus ja mielessäni ei ollut muuta ajatusta kuin saada nestettä hevoseen. Onneksi Lordi on hyvä juomaan ja sainkin asian korjattua, mutta keli ja vieraassa paikassa hösääminen oli vienyt suolat hevoselta vaikka se juonut olikin. Tulokseksi saimme 4vp ja 9./19 sijoitus. 0/0 radalla olisi oltu sijoilla, ihan tehtävissä oleva homma, mutta näin tällä kertaa.

9.-10.8 Lappeenranta estekansalliset

Kerrankin päästiin kotoa kisaamaan ja oli oikein kotikenttä etu vaikkei raviradalla oltu ennen oltukaan. Luokka oli Seilinpoika suomenhevoscup 100cm arv. 367.1(A2/A2). Tästäkään huolimatta hevonen ei ollut mikään tykki, sitä pitää siis huoltaa vaikka ollaan ihan kotonakin. Starttasimme päivän viimeisessä luokassa ja aurinkoa piisasi avoimella nurmella ihan riittävästi. Mukana oli vain 6 ratsukkoa mikä on meille aina huono koska vain kaksi sijoittuu. Me teemme kyllä niitä nollia, mutta aikaa vastaan kun aletaan ratsastamaan, vanhat konkarit vievät yleensä meistä voiton. Niin tälläkin kertaa. Benny oli minua auttamassa verkassa ja kumpikin huomasi, ettei heppa ihan mikään vilpertti ollut niin kuin normaalisti kisapaikalla. No, ei kun vaan radalle. Lordi kulki kyllä muttei sillälailla pohkeen edessä kun pitäisi ja teimme hitaan nollan jolla sijoituimme sijalle 4./6. Eroa ei kylläkään tullut Lauraan ja Pimun Vilskeeseen kuin vajaa kaksi sekuntia, mutta sehän riitti hyvin. No, ei kun kotiin juottamaan taas hevosta ja huomenna uudestaan.

Sunnuntaina luokka oli Prix de Suomen Hippos eli rahaluokka alkoi jo aamulla. Hyvä meille. Olin korjannut erheeni hoitamalla nesteytyksen kuntoon ja heppa oli täydessä latingissa verkassa ja tuntui tosi hyvältä. Rata oli hankala ja esteet toisessa vaiheessa 110cm tasolla eli montaa nollaa ei 8 starttaajan joukosta tulisi. Tähdättiin siis puhtaaseen suoritukseen, ajasta viis. Lähdin ihan normaalisti hyvin verkatulla hevosella radalle ja Benny oli antanut selkeät ohjeet radan varrelle. Eka este meni ihan normaalisti, mutta toisella okserilla jotain tapahtui. Lordi venytti itseään äkisti esteen päällä ja tämän jälkeen meno oli tosi hankalaa. Rata otettiin videolle ja sitä käytiin läpi moneen kertaan. Hevonen sai hypätessään jonkin asteisen revähtymän selkäänsä eikä pystynyt hyppäämään loppurataa normaalisti. Se rysähti neljännen esteen päälle ja saimme tulokseksi 4vp. Sijoitus oli 4./8. Kisan jälkeen Lordi joutui tauolle vaikkakin tuli kuntoon hieronnalla ja levolla. Lordi on aina ollut todella kestävä urheiluhevonen ja tämä olikin ensimmäinen loukkaantuminen mitä uramme aikana olemme kohdanneet. 

7.9 Suomen ratsujen kuninkaalliset Ypäjä koulukisat

Lappeenrannan kisoista vein Lordin Johanna Heikkilälle Sipooseen koulutreeniä ja kisoja varten. Lordilta jäi väliin yhdet koulukansalliset Lappeenrannan loukkaantumisen takia mutta Johanna hoidatti hepan kuntoon ja he pääsivät starttaamaan sunnuntaina Prix de K-maatalous, Helppo A:10 Kelmi-Cup 2. osakilpailuun. Kovassa seurassa oltiin kun lähtijöitä oli 43. Johanna oli jälleen tehnyt hyvää työtä ja verkassa hänen allaan liikkui hieno, tasapainoinen kouluori. Rata meni ilman ongelmia ja pisteitä pari keräsi 319. Tulokseksi tuli 63,8%. Tällä he sijoittuivat 8./43 sijalle ja minä pääsin pintelöimään orin palkintojenjakoon.

Johanna ja Lordi verkassa. Ori oli heti alusta hienosti kuulolla. Olihan paikkakin sille tuttu jo monista kisoista.

Johanna ja Lordi palkintojenjaossa.

13.9 Aluemestaruus, Helsinki koulukisa

Seuraavana viikonloppuna kisattiin aluemestaruudet ja päätimme, että Lordi osallistuu Helsingin piirin mestaruuksiin koulussa. Ohjelma oli helppo A Kenttäkilpailuohjelma N:0 6 2009 pitkällä radalla. Johanna ja Lordi ottivat verkassa hyvin lunkisti ja orilla riittikin hyvin puhtiä itse kisasuoritukseen. Jälleen eheä suoritus ja tulokseksi 61,7% jolla irtosi tiukassa kisassa 5./18 sija ja taas ruusukkeille. Kyllä taas kelpasi...

14.9 Aluemestaruus, Harju estekisa

Sitten yöksi Nevakseen ja seuraavana päivänä kisasin Lordin kanssa aluemestaruudesta, tällä kertaa kaakkois-Suomen alueella. Luokka oli 90cm suokkien mestaruus ihan uusinnan kanssa. Minulla oli aluksi vähän vaikeuksia saada Lordi pois koulumoodista, mutta onneksi Benny tuli jälleen pelastamaan minut ja saimme ihan kelpo verkan tehtyä.

 Radalla Lordi oli oma itsensä ja kaahasi menemään kunnioittamatta pieniä esteitä lainkaan. Onneksi selvisimme kuitenkin puhtaalla perusradalla. Korotetussa uusinnassa oli melkoisia kiemuroita ja mestaruudesta kun oli kyse niin päätimme antaa mennä täysillä. Ja täysillä sitä sitten mentiinkin... ... ja yksi puomi tuli alas. Vähän vähempikin kaahaaminen olisi riittänyt koska voittajalla Ritalla ja Mimonalla oli lähes 10 sekunttia huonompi aika kuin meillä. No, ei se mitään, tulimme silti toiseksi ja pokkasimme tyytyväisenä aluehopeapalkinnot; sekä minä että Lordi.